Koen Bijvank
Partner en dagelijks bestuur
Koen, partner bij Brinkhof, is advocaat en daarnaast zowel Nederlands als Europees octrooigemachtigde. Hij is lid van het dagelijks bestuur van Brinkhof. Koen is dé specialist op het gebied van octrooien. Voor zijn cliënten uit voornamelijk de chemische, farmaceutische en biotechnologische sector, voert hij internationale octrooigeschillen bij rechtbanken en het Europees Octrooibureau.
Patentzaken voor grote multinationals
Koen vertegenwoordigt diverse grote multinationals in de rechtbank of in opposities bij het Europees Octrooibureau. Hij treedt bijvoorbeeld op als lead advocate van The Broad Institute of MIT and Harvard bij de verdediging van diens octrooien over CRISPR-technologie in diverse oppositieprocedures.
Koen wordt aanbevolen door het Intellectual Asset Management’s Patent 1000 ranking van The World’s Leading Patent Professionals in de categorieën Nederland en Europees Octrooibureau. Het tijdschrift Managing Intellectual Property erkent hem als IP Star.
Wat cliënten en praktijkgidsen over Koen zeggen:
“He is extremely creative and always manages to find solutions. Technically gifted, extremely knowledgeable and at the top of his game, Koen is someone you can be confident in in a courtroom setting.”
Ervaring & nevenactiviteiten
Koen is voorzitter van de Standing Committee on Patents van AIPPI. Hij is medeoprichter en oud-voorzitter van EPLIT, een vereniging van Europese Patent Litigators. Verder is Koen redactielid van Berichten Industriële Eigendom en verbonden als tutor aan het CEIPI in Straatsburg waar hij cursus geeft aan kandidaten voor het Europees octrooigemachtigdenexamen.
In 1995 is Koen aan de Rijksuniversiteit Groningen afgestudeerd in de organische chemie. Hij heeft ook een LL.M en postgraduate certificate in Intellectual Property Litigation van de Nottingham Law School in Engeland (2011). Tot 2017 was Koen partner bij het octrooibureau V.O. Patents & Trademarks.
Een greep uit de rechtszaken van Koen Bijvank:
- lead advocate voor The Broad Institute of MIT and Harvard in meerdere multi-opponent opposities over CRISPR-technologie bij het Europees Octrooibureau;
- vertegenwoordiging van Amgen in een geschil betreffende PCSK9-antilichamen;
- LONGi bijgestaan in een geschil met Hanwha Q-Cells over zonnecellen;
- vertegenwoordiging van Tata Steel in diverse oppositieprocedures bij het Europees Octrooibureau tegen Arcelor Mittal;
- vertegenwoordiging van Gedeon Richter bij de handhaving van een octrooi gericht op adalimumab-patenten tegen Biogen en Samsung Bioepis.